Як вибрати батут?

В даний час існує безліч різних модифікацій цих виробів. Серед них є і надувні батути, і пружинні спортивні тренажери. Ми поговоримо саме про спортивних моделях. Батути бувають аматорські і професійні. Також вони можуть бути призначені для установки на вулиці або в закритому приміщенні.
Як вибрати батут?
Аматорські спортивні батути
Аматорські моделі мають раму круглої форми. Вони відрізняються габаритами, гранично допустимою вагою і призначені для дітей і дорослих. Як правило, вони легкі, швидко і досить просто збираються і розбираються. Їх можна використовувати в приміщенні і / або на вулиці.

При виготовленні рами використовується сталь з гальванічним (або оцинкованим) покриттям. Для аматорських моделей зазвичай товщина металу рами не перевищує 2 мм для дорослих і 1,5 мм для дитячих батутів. Діаметр порожнистої трубки рами відповідає товщині стали, і зазвичай не перевищує 48 мм. Щільне полотно батута виготовляють із синтетичних волокон. Часто використовують пропилен і нейлон. Кріплення полотна до рами здійснюється за допомогою пружин з високоміцної сталі, що гальванізується.

Від кількості і довжини пружин багато в чому залежить пружність полотна і максимально можливий вага стрибуна. Варто пам'ятати, що чим більше пружин, тим менше амплітуда стрибка. З іншого боку, якщо пружин мало, то знижується надійність конструкції. Довгі пружини, не менше 21 см, найкращими є, так як вони більш міцні, ніж короткі, і в той же час вони забезпечують кращу пружність.

Раму і пружини покривають по всьому периметру багатошаровий мат. Це запобіжить травми при попаданні ноги на пружини або раму і пом'якшить удар при падінні. При виборі аматорської моделі зверніть увагу також на кількість, форму і товщину ніжок. Це важливий фактор, поряд з товщиною і діаметром рами визначає довговічність вироби і його безпечну експлуатацію. Найбільшу міцність забезпечують ніжки у формі латинської букви W.
Батути можуть бути оснащені захисною сіткою. Вона кріпиться по всьому периметру, уздовж зовнішнього діаметра рами. Призначення сітки полягає в тому, щоб запобігти падінню з батута. Дверцята зазвичай забезпечена липучками або блискавкою. Більш зручним буде варіант з липучкою, а безпечним - з блискавкою.

Для тренажерів, призначених для домашнього використання, висота захисної стінки зазвичай не перевищує 1,5 м. Для великих батутів з круглою рамою можуть використовуватися сітки висотою не більше 4,6 м. Такі моделі більше підходять для спортзалів в навчальних закладах. Крім сітки деякі дитячі моделі постачають чохлом. Він захищає від вильоту маленького стрибуна зверху.

Максимальна вага дитячих батутів зазвичай не перевищує 70 кг. А для дорослих моделей ця величина може варіюватися від 120 до 300 кг, в залежності від діаметру рами, кількості пружин і міцності полотна. На таких тренажерах можуть одночасно займатися кілька стрибунів.
Батути, призначені для установки на вулиці, крім сітки доповнюють сходами. Ніжки вуличного спортивного снаряда мають велику висоту, тому, щоб забратися на батут зручніше буде скористатися цим пристроєм. Вуличні батути виконуються з вологостійких матеріалів, в той же час стійких до ультрафіолету. Зазвичай вуличні батути дорожче модифікацій, призначених для домашнього використання.

Професійні батути
Стрибки на батуті офіційно включені в програму Олімпійських Ігор. Заняттями на цих тренажерах свою майстерність відточують циркові акробати, фігуристи, сноубордисти і гімнасти. Більш того, стрибки на батуті рекомендовані космонавтам, які проходять підготовку до польоту.
Професійні батути призначені для тренувань і підготовки акробатів і гімнастів до спортивних змагань. Залежно від габаритів вони можуть призначатися для одночасної тренування кількох спортсменів або тільки одного. Важливо, що такі моделі мають бути обов'язково сертифіковані міжнародною федерацією гімнастики FIG. Ці моделі можуть використовуватися для проведення міжнародних змагань.
Вони відрізняються від аматорських моделей, перш за все геометричною формою рами. Рама професійної моделі, як правило, являє собою прямокутник.

Батути для професіоналів важкі і мають більш жорстку конструкцію, в порівнянні з аматорськими варіантами. Стрибкових полотно представляє собою надміцну сітку з тасьмою, що має товщину 4-5 мм. Характеристики пружин забезпечують високу надійність і гнучкість. Застосування захисних сіток не передбачається в професійних снарядах. Щоб забезпечити безпеку під час тренувань або проведення змагань навколо тренажера створюють так звану страхувальну яму, заповнену матами з поролону.
Серед моделей для спортивних тренувань зустрічаються модифікації з похилими сегментами. Дуже часто такі конструкції застосовуються для створення батутними арен і центрів.

Професійні батути - універсальні вироби. Їх можна встановлювати на відкритій місцевості або в спортивному залі. Займатися на таких тренажерах можуть і дорослі, і діти, як професіонали, так і любителі, але тільки під наглядом тренера або досвідченого інструктора.
На закінчення підведемо короткі підсумки.
Вибираючи батут, слід в першу чергу визначитися з його призначенням і основними параметрами. Зверніть увагу на діаметр, товщину рами, форму ніжок, довжину і кількість пружин, а також на гранично допустима вага. Якщо на батуті стрибатимуть діти, то варто упевнитися в наявності в комплекті захисної сітки, а при необхідності і чохла.
Вуличні варіанти повинні бути забезпечені не тільки сіткою, а й сходами. Не забувайте, що батут купується на довгі роки. Тренажер повинен бути якісним, надійним і безпечним виробом.

Возврат к списку